Wat is whiplash

Inleiding

Per jaar lopen tussen de 15.000 en 20.000 mensen jaarlijks whiplashletsel op. De oorzaak van deze plotselinge overrekking van de nek is vaak een verkeersongeval. Maar een whiplash kan ook opgelopen worden op het sportveld of door een bedrijfsongeval. Zelfs een op het eerste gezicht onschuldig ongeluk thuis kan een whiplash veroorzaken.
 
De meeste mensen houden na een whiplashongeval gelukkig maar korte tijd last van klachten. Het grootste deel van de mensen geneest binnen zes maanden. Circa 50% is binnen twee jaar klachtenvrij. Ongeveer 50% houdt blijvend klachten.

Overmatig uitgerekt 

Een whiplash is een heftige slingerbeweging van het hoofd ten opzichte van de romp door een ongeval. Over het algemeen is het een onverwachte zeer snelle beweging zonder dat het hoofd ergens tegenaan botst. In een fractie van een seconde wordt de halswervelkolom daardoor overmatig uitgerekt en extreem achterover en/of voorover gebogen. Whiplash is de naam voor dit ongevalsmechanisme.
 
Als gevolg van een whiplashongeval kunnen beschadigingen optreden in de halswervelkolom, overige halsstructuren, in het aangezicht, in het halsruggenmerg en hersenen met hersenstam.

Klachten  

De klachten die na een whiplashongeval optreden, worden het whiplash-syndroom genoemd. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de nek, het hoofd, de schouders en de rug. Concentratiestoornissen, vermoeidheid, duizeligheid en vergeetachtigheid komen ook veel voor.

 
 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, neem dan contact met ons op.  

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden ontvangen waardevolle informatie en ondersteuning. En kunnen gebruikmaken van de ledenvoordelen. 

Lees meer

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees meer

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer