Eerste opvang

Onmiddellijk actie 

Als u een ongeval meemaakt, is het belangrijk dat u zo spoedig mogelijk een arts raadpleegt. De arts zal u onderzoeken op mogelijke fracturen, bewegingsbeperkingen, stabiliteit en oogvolgbewegingen. Een eenvoudig neurologisch onderzoek brengt de risicogebieden hoofd/hals, schouders en armen in beeld. Adequaat medisch onderzoek kan veel problemen voorkomen.

De eerste weken 

In de eerste weken nadat de whiplash heeft plaatsgevonden, moet u goed uw grenzen bewaken. Het is belangrijk dat u rust, ontspanning en inspanning afwisselt. Een continu gebruik van een halskraag wordt afgeraden. Zo'n kraag heeft geen genezende werking. In tegendeel, bij continu gebruik zullen de hals-nek spieren verslappen, waardoor een gevoel van instabiliteit van het hals-nek gebied kan ontstaan. Maar als u langdurig moet stilzitten, zoals bijvoorbeeld bij een lange autorit, in een vliegtuig of in de tandartsstoel, dan kan het dragen van een halskraag wel tijdelijk soelaas bieden.

Goede pijnstilling (in overleg met uw huisarts) kan zinvol zijn. Hoe minder pijn u heeft, hoe beter u uw nek kunt bewegen. Dit komt het herstel ten goede.

Blijf actief 

Actief blijven is belangrijk. Hiermee verkleint u de kans op langdurige klachten. Om op een gezonde manier actief te kunnen zijn, is het raadzaam om:

  • te letten op een goede lichaamshouding
  • uw dagelijkse activiteiten af te stemmen op uw belastbaarheid. Een dagboek kan hierbij helpen
  • regelmatig oefeningen te doen

Tip: lees de brochure  Actief blijven na een whiplash; wat u zelf kunt doen. Deze brochure is digitaal gratis beschikbaar voor leden via ‘inloggen leden’ of te bestellen via onze webshop.

Verbetering 

Als het na een à twee weken beter met u gaat, kunt u weer meer gaan bewegen en langzaamaan uw dagelijkse activiteiten oppakken. Als de klachten meer dan twee weken aanhouden, is het raadzaam opnieuw een arts te consulteren. Spreek met uw arts dan niet alleen over de pijn en beperkingen, maar ook over andere zaken die u bezighouden. Zoals de gevolgen voor uw werk en een mogelijke schaderegeling.

 
 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, neem dan contact met ons op.  

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden ontvangen waardevolle informatie en ondersteuning. En kunnen gebruikmaken van de ledenvoordelen. 

Lees meer

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees meer

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer