Hoe verder?

Het kan zijn dat de manier waarop u gewend bent bepaalde dagelijkse taken uit te voeren uw klachten verergert. Of dat uw klachten het onmogelijk maken om de taken op de oude vertrouwde manier uit te voeren. Dan is het goed om een andere manier van handelen te bedenken die past bij uw belastbaarheid. Er is meer mogelijk door uw activiteiten anders te verdelen, uw activiteitenniveau rustig op te bouwen, uw spieren te oefenen en niet onnodig te belasten, en slim gebruik te maken van hulpmiddelen.
 
De tips en oefeningen in de brochure  Actief blijven na een whiplash kunnen u helpen om na een whiplash zo goed mogelijk te kunnen functioneren.  Zie verderop op deze pagina.

Zelfmanagement  

U kunt zelf actief werken aan verbetering van uw mogelijkheden. In de praktijk blijkt de zelfmanagementmethode hiervoor een geschikte aanpak te zijn. Deze methode helpt u om verantwoord om te gaan met uw beperkingen. Daarmee krijgt u meer regie over uw dagelijkse leven en kunt u uw mogelijkheden tot verbetering benutten.
 
Door het bijhouden van uw activiteiten en klachten in een dagboek of agenda is het vaak makkelijker om inzicht te krijgen in wat u aankunt en waar uw grenzen liggen. Inzicht in uw situatie is van belang om toe te werken naar een evenwicht tussen inspanning, ontspanning en rust, met een acceptabel klachtenniveau. Daarna kunt u de activiteiten weer uitbreiden.

Om te bekijken over zelfmanagement

Houding en oefeningen 

De houding waarin u de dagelijkse activiteiten uitvoert, heeft een grote invloed op de wervelkolom. Het is belangrijk dat u zich bewust wordt van de houding waarmee u thuis of op het werk taken uitvoert. Wanneer uw wervelkolom gedurende uw dagelijkse activiteiten de juiste houding heeft, zal dit de pijn verlichten.
 
Oefeningen voor de nek en het bovenste gedeelte van de rug zorgen er ook voor dat uw nekspieren sterker worden waardoor de stabiliteit van uw halswervelkolom toeneemt. Spieroefeningen en beweeglijkheidsoefeningen helpen tevens om de pijn te beheersen. In de brochure  Actief blijven na een whiplash  vindt u een oefenprogramma waarvan bewezen is dat het nekklachten vermindert.
 
Met deze brochure  kunt u zelf aan de slag. Hij is digitaal gratis beschikbaar voor leden via ‘inloggen leden’ of te bestellen via onze webshop.
 
U kunt voor meer advies ook contact opnemen met de contactpersonen van de Whiplash Stichting Nederland.
 
 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, neem dan contact met ons op.  

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden ontvangen waardevolle informatie en ondersteuning. En kunnen gebruikmaken van de ledenvoordelen. 

Lees meer

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees meer

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer