Het belang van feestjes vieren

groei

Het belang van feestjes vieren

Geplaatst op 10-03-2019  -  Categorie: Blog: Marije Toussaint  -  Auteur: Marije Toussaint
marije-2019-03Het belang van feestjes vieren
Je zult wel denken, wat heeft dit te maken met whiplashzaken? In principe niet zo veel, maar mijn ervaring is dat het vieren van feestjes wél kan helpen in de acceptatie en lucht kan geven bij chronische klachten. Ik zal uitleggen hoe ik daar op kom.
Het begon in de periode dat ik mijn behandeltraject aan het afronden was, terwijl tegelijkertijd de onderhandelingen met mijn werkgever over mijn ontslag op hun hoogtepunt zaten. Een spannende periode, waarbij ik flink uitgedaagd werd om bij mezelf te blijven, alert te zijn en goed na te denken over mijn reactie op bepaalde voorstellen. Terwijl ik ondertussen ook nog steeds bezig was mijn belastbaarheid op te bouwen.
Dat dit daarnaast zijn weerslag had op mijn gezin, verbaasde me niet. We zijn gezegend met een stel zeer gevoelige en dynamische kinderen die met ons mee ‘resoneren’ en dus ook op mijn spanning reageerden.
Midden in die periode ging mijn werkgever vrij onverwachts mee in mijn voorwaarden, waardoor er ineens ruimte ontstond. Dat vroeg natuurlijk om een feestje, hoewel een aantal gezinsleden daar niet zo op zat te wachten.
Ik ben toen heel eigenwijs toch wat lekkere dingen gaan halen. Ik ging dat feestje gewoon vieren en iedereen mocht naar eigen mogelijkheden met mij meedoen.
En verrassend genoeg bracht het wat ontspanning in de toch wel wat gespannen sfeer thuis.
Dit zette me aan het denken. Want waar staat feest vieren dan voor en wat deed dat met ons?
Wikipedia geeft als betekenis van ‘vieren’ het volgende aan: ‘op plechtige of feestelijke wijze een gedenkwaardige tijd gedenken’. Dat vind ik wel een mooie omschrijving, het dekt in ieder geval de lading van het eerdergenoemde feestje. Het is een moment waarop je kunt terugkijken én verder kijken, waarop je stil kunt staan bij wat je hebt bereikt én bij wat je nog wilt bereiken. Het geeft ruimte om je successen te vieren, iets af te sluiten en een nieuwe start te maken.
En dat is ook wat er in ons gezin gebeurde. Het feestje gaf ons bijna letterlijk de ruimte om alles in een ander licht te zien. Al was het maar voor even. En dat gaf lucht.
Dus sindsdien sta ik stil bij grote of kleine prestaties, van ieder gezinslid, gewoon omdat we dat verdienen. En een feest hoeft niet per se groots gevierd te worden. Het begint al met iets lekkers bij de koffie. Als jij besluit dat dat taartje er is omdat je iets te vieren hebt, dan is het feest. En dat is echt zo simpel als het klinkt!
Wanneer heb jij voor het laatst de tijd genomen voor een feestje?
Groetjes Marije

 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties