Zingend hart

groei

Zingend hart

Geplaatst op 01-10-2015  -  Categorie: Blog: Verena Huitema

Beste lezer,

 

Vandaag schrijf ik een stukje geïnspireerd door de volgende tekst: ‘Schenk aandacht aan hetgeen jouw hart doet zingen... Doe meer daarvan!’ Als ik dit zou hebben gelezen vóór mijn aanrijding, dan zou ik gegarandeerd met mijn ogen hebben gerold en allesbehalve instemmend hebben gereageerd. Meer in de trant van: ik heb wel iets beters te doen dan dit soort zoetsappige teksten te lezen.

 

Met een studie Arbeids- en Organisatiepsychologie en een fulltime baan als stewardess leefde ik toch echt in een ander tempo dan dat ik tijd zou hebben om überhaupt naar mijn hart te luisteren. Ik was altijd onderweg en zo niet, dan volgde ik colleges in de ochtend en avond om zo veel mogelijk de voltijdstudenten bij te benen ... Waarom niet? Je moet jezelf toch ergens in uitdagen? Plezier in het leven ervaren, dat was iets voor later, als mijn studie zou zijn afgerond. Op weg ernaartoe leefde ik heel gedisciplineerd, met maximaal 6 uur slaap per nacht en het motto: ’en doorgaan’. Als mijn zus mij vroeg om een middag te gaan winkelen en wat zussentijd samen te hebben, dan stemde ik ermee in met een baalgevoel. Ik moest immers leren, een opdracht maken, een stuk bestuderen of samenvatten. Hetzelfde geldt voor als het terrasjesweer was en iemand nodigde me uit om lekker in de stad te gaan borrelen. Of voor een vriendje. Die moest zich ook schikken naar mijn levensstijl, want echt heel veel erbij kon ik niet hebben... Een dag heeft nou eenmaal 'maar' 24 uur. Ik vond het super om onder de mensen te zijn en had ook een volle agenda, maar ik leefde niet bepaald ontspannen. Als ik nu erover schrijf, dan voel ik nog de gejaagdheid. Al lijk ik er tijdens het schrijven meer last van te hebben dan destijds.

 

Ik heb in het verleden wel eens mijn hand laten lezen of kaarten laten leggen. Elke keer kwam naar voren dat ik 'te snel leefde' en ik begreep er niets van. Ook kwam naar voren dat ik mijn creativiteit totaal links liet liggen terwijl ik juist talent had. Pfff ... waar moest ik daar nou de tijd voor vandaan halen? Ik was cynisch in mijn antwoorden en maakte het advies belachelijk: moet ik ook nog op schildercursus gaan zeker tussen alle bezigheden door? Nee, het leek me echt een gepasseerd station ... ik tekende en knutselde toen ik een kind was, toen ik onbezorgd, zonder tijdsbesef en zonder verantwoordelijkheden leefde.

 

Nu, jaren later ... afgestudeerd en wel. Een aanrijding verder die een halt heeft toegeroepen aan mijn gejaagdheid en aan mijn 'en doorgaan'-modus. Keuzes die gemaakt moesten worden aangaande het werk en de richting van mijn leven, die mij gedwongen hebben te onderzoeken wat ik wil en alle aspecten van mijn leven onder de loep te nemen. Kortom, door te voelen wat goed voelt, is dit zoetsappige zinnetje een soort mantra voor mij geworden.

 

Ik ben bij lange na niet altijd onderweg en onder de mensen, zoals voorheen. Mijn agenda zit niet vol verplichtingen en sociale afspraken. Uiteraard moet er brood op de plank komen en heb ik werk, maar mijn leven draait niet meer om het geleefd worden. Er is ruimte gekomen om hobby's op te pakken die mij plezier geven en waarmee ik uren in de weer ben, zoals sieraden maken (alhoewel de nek dat een minder prettige houding vindt), kleuren, schrijven, recepten uitproberen, reizen, haken en fotoboeken maken. Dit geeft ontspanning, verrijking en voldoening. Ik ben wat dat aangaat blij dat ik niet meer door het leven sjees, geleefd word door verplichtingen van studie en werk en dat mijn motto 'en doorgaan' uit mijn leven is verdwenen. Blijkbaar was er een harde les nodig om me uit het hardnekkige patroon te 'redden'. Wat als dat ongeluk heeft plaatsgevonden om het roer om te gooien? Om mij te laten beseffen dat leven vanuit je gevoel het pad is naar geluk ...

 

Verena


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties