Ziek in arbeidstherapie

groei

Ziek in arbeidstherapie

Geplaatst op 03-02-2018  -  Categorie: Blog: Verena Huitema

verena-2018-janBeste lezer,

In de tijd na het ongeluk, na de voorgeschreven rustperiode, lukte het mij niet om de draad van mijn leven van vóór de aanrijding weer op te pakken. Zo volgde er een periode van vijf maanden waarin ik niet werkte en allerlei hobby’s, sporten, cursussen en vrijwilligerswerk had ‘geparkeerd’.

Herstel
In die tijd lag de focus op herstel. Des te meer rust ik zou nemen, des te sneller ik er bovenop zou komen. Het voelde gek voor mij om een lege agenda te hebben, niets te moeten, nergens te worden verwacht en gewoon te kijken wat de dag bracht. Het was geen pretje. Elke dag stond ik op met ‘hersenmist’ en pijn. Elke dag werd ik geconfronteerd met een scala aan klachten en beperkingen, die mij lieten zien hoe ver verwijderd ik was van mijn oude leven. Zo gingen er maanden voorbij. In het begin was het soms genoeg om op te staan, douchen en aan te kleden, om vervolgens alweer te moeten rusten. Ik leefde als een kluizenaar. Als ik in de ochtend (rond negen uur) een afspraak had, in het ziekenhuis of bij de fysio, dan raakte ik al gespannen door het feit ergens op tijd te moeten zijn en me in de spits te moeten begeven. Ik herkende mezelf niet. Op de betere dagen ging ik naar de supermarkt en haalde ik etenswaren. De volgende dag bereidde ik dan maaltijden die ik kon invriezen, voor de minder goede dagen. Vaak had ik geen puf om te koken en geen eten meer in de vriezer, en zo at ik in die tijd geregeld muesli als avondeten of brood. Het was moeilijk in te schatten hoe en wanneer mijn situatie zou verbeteren. Ik had vragen en zorgen rondom het oppakken van mijn werkzaamheden.

Structuur
De afspraken die ik had, waren hetzij in het ziekenhuis, hetzij bij de bedrijfsarts. Na vijf maanden gaf de bedrijfsarts aan dat ik weer aan de slag moest, onder de noemer ‘ziek in arbeidstherapie’. We zouden rustig beginnen met een ‘werkweek’ van twee dagen, drie uur per dag werken op kantoor. Ik was welwillend, maar zag ook een heleboel beren op de weg. Zoals mezelf verplaatsen van A naar B: autorijden, de impact die het weer aan het werk zijn zou hebben (nú had ik niets om handen en was ik al afgepeigerd, hoe zou het zijn na een werkdag?), hoe zou het mij afgaan …?

Al gauw ontdekte ik dat enige mate van structuur goed voor mij was! Ondanks het feit dat ik de simpele werkzaamheden al snel ‘wel gezien’ had, bracht het mij veel: ergens verwacht te worden, het sociale element, een routine te hebben en een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Mijn taken hadden niets te maken met mijn ‘normale’ baan: ik had geen verantwoordelijkheid en geen tijdsdruk. Mijn nieuwe collega’s waren heel lief en begripvol. Ideaal om op te starten! Ik voelde me weer enigszins ‘normaal’ over het feit dat ik iets om handen had. Het voelde ook goed dat ‘mijn wereld’ weer groter was dan mijn huis, de dokters en de supermarkt. Het was óók erg wennen: ik moest nu op een aantal zaken anticiperen zoals zorgen dat er eten in huis was op een werkdag, dat er genoeg benzine in de tank zat, et cetera … Zo kreeg mijn leven gaandeweg weer wat structuur en dat vond ik fijn.

Ik ben er een grote voorstander om - hetzij via vrijwilligerswerk, hetzij via laagdrempelige werkzaamheden op de werkvloer - aan de slag te gaan, vanwege alle onderliggende positieve aspecten. Hoe sta jij hierin?

Verena


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties