Wat is wijsheid?

groei

Wat is wijsheid?

Geplaatst op 05-12-2016  -  Categorie: Blog: Verena Huitema

verena-dec-2016Beste lezer,

Afgelopen weekend was ik met mijn moeder naar een tangovoorstelling in De Duif in  Amsterdam. Enige tijd geleden had ik daar een advertentie voor gezien en het leek mij fijn om iets leuks met mijn moeder te ondernemen. November is bij ons thuis een maand die vele emoties teweegbrengt die onder andere gepaard gaanmet de sterfdag van mijn vader en zijn verjaardag ... De nadruk op het gemis is dan volop aanwezig. Wat afleiding kwam dus goed van pas!

Anticiperend op deze gelegenheid had ik van tevoren al de boodschappen in huis gehaald, het eten bereid en het huis aan kant gemaakt. De zondag zelf hoefde ik zo alleen maar te genieten van de voorstelling en er een leuke dag met mijn moeder van te maken. Ik heb de dagen ervoor zo min mogelijk gedaan en zo veel mogelijk gerust. Ik haalde haar van het station waarna we gelijk richting het centrum zijn gegaan, met de tram en een stukje wandelen over de grachten, om uit te vinden waar De Duif was. Dit bleek een mooi, knus en oud kerkje te zijn. Centraal gelegen en snel vindbaar waardoor we ook tijd hadden om vóór de voorstelling nog koffie te drinken.

Het was een prachtige voorstelling en de locatie maakte het heel sfeervol. We hadden goede plekken en volop zicht op zowel de dansers als het orkest. Ik zat natuurlijk paraat met mijn oordoppen. Het eerste uur ging prima ... ik genoot van de tango en de poëtische muziek. Na de pauze merkte ik dat er een verandering plaatsvond:  de muziek begon een vrij storend element te worden. Af en toe keek ik stiekem op mijn horloge en ik betrapte mezelf erop dat ik opgelucht was toen ik zag dat het 'nog maar' twintig minuten zou duren. Uiteindelijk telde ik letterlijk de minuten af omdat de muziek een dermate storende factor was geworden dat ik het liefst zou zijn opgestaan om weg te gaan, het kerkje uit. Na de voorstelling gingen we huiswaarts met de tram. Thuis was het een verademing. Stilte! Ik hoefde het eten alleen maar op te warmen en na het eten heb ik mijn moeder naar het station gebracht.

Overprikkeld en bekaf ben ik die avond naar bed gegaan. Waar komt dat toch door? Die vier haltes met de tram? Dat stukje lopen op de grachten? Het was wel  druk qua fietsers, voetgangers en alle stadsgeluiden, maar is dat nou zo slopend? Is dat wat mij na afloop zoveel oorsuizingen, hoofdpijn, een ‘wollen hoofd’ en problemen met concentreren geeft? Zorgt de statische houding tijdens de twee uur durende voorstelling ervoor dat mijn rug stijf voelt, mijn nek kraakt en minder makkelijk beweegt? De volgende dagen heb ik in huis doorgebracht, in stilte. Ik heb veel gerust, ben vroeg naar bed gegaan en alleen naar de yogaschool en het revalidatiecentrum geweest. Geen sociale afspraken, geen conversaties, geen telefoongesprekken, geen tv, geen werk ... Alleen tijd voor mezelf en bijkomen.

Ik heb genoten bij de tango, maar sta tegelijkertijd versteld van de gevolgen. Het moedigt me natuurlijk ook niet aan om gauw weer zoiets te doen. Dat vind ik jammer! Ook vraag ik me af of de impact van de stad en de muziek zo groot is omdat ik normaal gesproken de drukte vermijd. Zou het met de tijd beter gaan als ik me, met mate, geregeld zou blootstellen aan de prikkels van de stad? Zou blootstelling hier 'de manier' zijn om dit soort uitjes met meer gemak te kunnen integreren in een leven mét whiplash gerelateerde klachten? In het revalidatiecentrum durfde mijn begeleidster hier geen antwoord op te geven. Wat is wijsheid? Expres de drukte opzoeken in de hoop dat het went en daardoor de impact vermindert of vooral dat niet doen en die ene keer dat je de drukte opzoekt met de gevolgen dealen? Hoe zie jij dit?

Verena


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties