Sensorische Integratie Therapie (SI therapie)

groei

Sensorische Integratie Therapie (SI therapie)

Geplaatst op 30-07-2017  -  Categorie: Blog: Verena Huitema

30-7-17Beste lezer, 

Vandaag wil ik aandacht besteden aan Sensorische Integratie Therapie (SI therapie). Een vorm van therapie, waarvan ik dacht dat het algemeen bekend zou zijn bij whiplash patiënten - wat niet zo blijkt te zijn - en die ik wil benoemen omdat het mij zo goed heeft geholpen gedurende mijn herstelproces.


Informatieverwerking

Sensorische integratie therapie is gericht op de wijze van informatieverwerking: het leert je weer omgaan met prikkels en deze prikkels op een betere manier te verwerken. Als mens ontvangen wij informatie over de wereld om ons heen via onze zintuigen en zetten deze om zodat we er adequaat op kunnen reageren. Bij een verstoorde werking van het informatieverwerkingproces kost het je lichaam veel meer energie om de prikkels die binnenkomen te ordenen en ermee om te gaan. Dit is zeer vermoeiend en heeft o.a.  concentratieproblemen tot gevolg, dat wat er tegen je gezegd wordt dringt niet meer door, je kunt last hebben van licht en/of geluid en/of aanraking, bepaalde stoffen worden ondraaglijk voor de huid, et cetera. SI therapie geeft handvatten om beter met de prikkels en het gehele informatieverwerkingsproces om te gaan. Dit, met behulp van, op de patiënt afgestemde, oefeningen.


Wat leert het je? 

Sensorische integratie therapie is geen wondermiddel: je moet er hard voor werken en discipline opbrengen om de oefeningen thuis (3x per dag) te doen. Daarnaast is het nog altijd zo dat de overprikkeling niet voorgoed wegblijft. Maar, je kunt wel beter leren omgaan met overprikkeling doordat je jezelf beter leert te begrijpen en doordat naarmate je de oefeningen langer doet, je deze manier van informatieverwerking eigen maakt. De oefeningen, toegepast op mijn klachten, hebben mij geholpen om bepaalde prikkels uit te sluiten of beter aan te kunnen. Hierdoor heb ik me een aantal trucjes eigen gemaakt om bijvoorbeeld sociale afspraken beter te hanteren, het werk met minder moeite vol te houden,  langere tijd te kunnen autorijden. En vooral heb ik geleerd om meer begrip voor mijn situatie te hebben. 
Ik heb boosheid en frustratie leren ombuigen naar begrip en zelfkennis van de ‘nieuwe ik’ door middel van de inzichten die mijn begeleidster mij heeft gegeven. Ik heb geleerd om pijn te interpreteren als een teken, een waarschuwing, die mij wordt geboden door mijn lichaam, en om die serieus te nemen. Bij disbalans, vermoeidheid, jetlag, enzovoort kun je teruggrijpen naar de handvatten die je bij de therapie krijgt. 

Waar volg je de therapie? 

Deze vorm van therapie heb ik gevolgd bij een ergotherapeut. Ik ben erheen verwezen door de revalidatiearts met wie een samenwerkingsverband bestond en het traject heeft bij mij ruim twee jaar geduurd. De oefeningen werden namelijk steeds verder uitgediept. Intussen ben ik vijf jaar verder en nog altijd maak ik gebruik van bepaalde handvatten van wat ik daar geleerd heb. Kortom, echt de moeite waard om te onderzoeken of deze vorm van therapie óók iets voor joú kan betekenen! 
Verena


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties