Neklash

groei

Neklash

Geplaatst op 18-11-2015  -  Categorie: Blog: Femke Lakerveld

Neklash. Zo noemt mijn dochter mijn whiplash. Ze is acht en het is gewoon een foutje. Elke keer als ze aan mijn vermoeidheid of aan de pijn in mijn nek refereert - redenen waarom ze tegenwoordig vaker 'nee' te horen krijgt -, gebruikt ze dít woord. Ik corrigeer haar niet want stiekem vind ik het beter klinken. Ik héb weliswaar een whiplash, maar het wóórd whiplash ligt me niet. Ik krijg het nauwelijks uit mijn mond. '...Mijn nek verstuikt...' of '...Maanden geleden een auto-ongeluk...' of '...Last van m'n hoofd...'. Ik zoek allemaal uit- en omwegen om Het Woord maar niet te hoeven gebruiken. Ironisch genoeg reageren de meeste mensen daarop met: 'Oh, je bedoelt: een whíplash!'. Daarbij lijkt whiplash net iets te hard te worden uitgesproken. Een onprettige sensatie waarvan ik niet goed weet of die het gevolg is van mijn weerstand of van mijn - volgens de revalidatiearts - verstoorde centrale zenuwstelsel dat met mijn interne volumeknoppen in de weer is. 

Ik herinner me niet meer precies wanneer ik mijn whiplash heb gekregen. Natuurlijk, ik weet maar al te goed dat ik op 3 mei 2014 om 10:30 's ochtends een auto-ongeluk had en dat dit de oorzaak is van al mijn klachten. Maar ik weet niet meer wanneer de diagnose whiplash werd gesteld, het begrip definitief mijn persoonlijk leven binnendrong om er nooit meer te vertrekken. Was het de neuroloog die er als eerste over begon? Mijn advocaat? Mijn werkgever? Of was het de uitkomst van mijn onbeholpen internet-research uit de eerste weken? Hoe dan ook heeft de whiplash me pas gaandeweg bereikt. Als slecht weer in november: je weet dat het najaar begonnen is en ondanks honderdduizend voortekenen zit je er toch nog onverwacht middenin. Op je fiets, zonder regenlaarzen en zonder capuchon.

 

Inmiddels weet ik dat die diagnose me niet alleen een ongewenst en niet bepaald sexy nieuw label heeft opgeleverd, maar heus ook ergens goed voor is. Mijn nieuwe status als whiplashpatiënt (zucht..) heeft me op het spoor gezet van goede behandelaars en bijstand uit de juiste hoek. Kortom: een eerste stap naar de kennis, het advies en de hulp die ik nodig heb om beter te worden. En beter worden staat bovenaan mijn verlanglijstje. Maar ook nu nog raak ik even van mijn stuk wanneer ik op een 'Oh je bedoelt een whíplash?' stuit. Het katapulteert me naar een wereld van - vaak onvolledige of ongenuanceerde - kennis, vermoedens en veronderstellingen, waarin ik mezelf nog steeds erg misplaatst kan voelen. Alsof ik met mijn whiplash een bijrol speel in een foute B-film ('W-film') waarin iedereen zijn tekst kent behalve ik. De werkelijke ervaring van het hebben van een whiplash is er namelijk zelden een van herkenning maar juist een van vervreemding. Bovendien is het uiterst persoonlijk en (soms) eenzaam. Zelfs de zoektocht naar verlichting of beterschap blijkt maatwerk en is dus uiteindelijk individueel.

 

In deze nieuwe realiteit biedt de unieke benaming van mijn dochter een fantastisch voordeel: met een ‘neklash’ heb ik tenminste iets dat niemand anders heeft. Mijn neklash is helemaal van mij! Het is de tabula rasa van de aandoeningen! Bevrijd van bestaande verwachtingen en labels beplak ik het met allemaal zelfverzonnen nieuwe. Mijn dochter heeft het bij het rechte eind: ik heb geen whiplash maar een neklash! Zo’n onbeduidend ongemak waar je net als met een griepje even doorheen moet bijten en volgende week weer over is.


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties