Neem jezelf serieus door Merel de Wit

groei

Neem jezelf serieus door Merel de Wit

Geplaatst op 20-08-2017  -  Categorie: Blog: Merel de Wit

gastblog-1-merel-de-witIn de laatste editie van het Whiplash Magazine (29e jaargang, nummer 1) staat een interview met huisarts Kees Vos, die is gepromoveerd op het onderwerp 'acute nekpijn'. Aan het einde van het stuk staat wat mij betreft de belangrijkste boodschap voor alle mensen die als gevolg van nekletsel klachten ontwikkelen: 'Neem jezelf serieus'. Helaas gebeurt het nog al te vaak dat whiplashklachten worden onderschat door slachtoffers zelf, huisartsen en andere medici. Een kwalijke zaak, omdat het lichaam in de eerste maanden na een ongeval het best herstelt.

Mijn verhaal

Bijna vijf jaar geleden heb ik zelf een whiplash opgelopen toen een andere auto achterop mijn auto botste terwijl ik voor het stoplicht stond. Nadat ik van de ergste schrik bekomen was, ging ik door met mijn dag. Ik had hoofdpijn en kon mij moeilijker concentreren. Maar daar zocht ik niets achter, vast de adrenaline. Bij het wakker worden de volgende dag merkte ik echter dat er iets mis was. De wereld draaide voor mijn ogen. Een bezoek aan de huisarts leverde medicijnen tegen de misselijkheid op en de adviezen 'niet rijden' en 'even rustig aan doen'. In de weken die volgden kreeg ik er ongemerkt steeds meer nieuwe klachten bij. Een aantal maanden na het ongeluk verdroeg ik geen licht meer aan mijn ogen, had ik vreselijk veel pijn en een geheugen als een zeef. De huisarts wist niet wat te doen. Op eigen verzoek ben ik toen doorgestuurd naar een neuroloog, waar ik binnen tien minuten weer buiten stond zonder diagnose. Later hoorde ik van de huisarts dat er in de terugkoppeling stond dat het wellicht een idee was om mij aan te melden bij een revalidatiecentrum. Ik voelde mij niet serieus genomen, twijfelde aan mezelf en aan mijn klachten.

Met mijn positieve instelling -volgende maand gaat het vast beter- probeerde ik door te gaan. Ik was altijd sterk en gezond geweest, dit zou mij er toch zeker niet onder krijgen? Wel dus. Ik had al snel geen sociaal leven meer, kon niet meer sporten en werd totaal afhankelijk van mijn ouders voor dagelijkse dingen zoals boodschappen, eten koken, schoonmaken, et cetera. Toch bleef ik zo goed en zo kwaad als het ging doorwerken. Zo'n tien uur per week. Als kersverse ZZP'er was me er alles aan gelegen om mijn opdracht te behouden en daarmee in levensonderhoud te kunnen voorzien. Stoppen was bovendien geen optie volgens mijn toenmalige letselschade-advocaat, want dan zou ik nooit meer aanspraak kunnen maken op enige schadevergoeding. Ook hoorde ik van alle kanten dat 'op de bank zitten' niks oplost. Dit alles versterkte mijn drive om te herstellen en tegelijkertijd mijn leven op de rit te houden. Totdat na een jaar het licht uitging. Ik was zwaar uitgeput. 

Werken aan herstel: begin bij jezelf

Achteraf gezien heb ik mijn klachten na het ongeluk niet serieus genoeg genomen. Dat is ook logisch denk ik, want ik was niet bekend met whiplash en de mogelijke gevolgen. Positieve eigenschappen als doorzettingsvermogen en daadkracht gingen zich in deze situatie tegen mij keren. De artsen die ik in de begintijd raadpleegde hebben mij niet genoeg kunnen helpen. Ik geloof dat zij het beste met mij voor hadden, maar de ervaring noch de kennis om mij een zetje in de goede richting te geven. En juist daarom is deze boodschap van dokter Vos zo belangrijk; want pas als je jezelf serieus neemt, kunnen anderen dit ook doen. En dan kun je op weg naar herstel.

Merel


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties