Keuzestress en twijfelgedrag

groei

Keuzestress en twijfelgedrag

Geplaatst op 11-09-2015  -  Categorie: Blog: Maaike van SON

Evelien en ik waren in gesprek. Over haar ‘keuzestress en twijfelgedrag’ zoals ze dat zelf noemt. Ze beseft dat ze graag naar die andere afdeling wil, is opgelucht en weet welke stappen ze gaat nemen om haar taken over te dragen. Maar zegt ook: ‘Ik zie het gezicht van Ko (haar collega) al voor me. Hij krijgt het straks extra druk en zal dat niet leuk vinden. Hoe weet ik nu of dit goed is, Maaik?’


Goede keuze

Keuzes maken we constant. In grote beslissingen of een klein kiesmoment. Als je een chronische aandoening hebt, is het nét even belangrijker dat je een goede keuze maakt. Maar wat is goed? En wie bepaalt dat? Dat bepaal jij zelf! Hoe? Door te weten wat jij leuk en belangrijk vindt en wat jou energie geeft. Op basis daarvan maak je, met soms iets waar je ‘echt niet onderuit komt’ een keuze. Elke keuze is goed, want deze maak je nu, met de kennis en het gevoel dat je hebt op dit moment. Waarom zijn we zo onzeker? En streng voor onszelf? Voelen we ons schuldig, als we besluiten iets wel of juist niet te doen, of een afspraak te verzetten, soms zelfs af te zeggen?


Lastig hoor, keuzes maken

Is dat zo? Is het echt lastig om keuzes te maken? Goede keuzes? Zelfs als jij degene bent die de afweging maakt en dus voor jezelf bepaalt of het ‘goed’ is? Kennelijk spelen hier andere factoren mee. Welke? Ik denk aan een keuze die ik vorige week maakte.


Eigen keuzestress

Het seminar lijkt me zó leuk! Enthousiast geef ik me op. Het is in Ede … op een vrijdag … dat is ongeveer 90 km. Ach, dat is te doen met de woensdag en donderdag ervoor als twee rustige dagen en in het weekend erna niets. De gezinsagenda is – als altijd – vol, maar daar hoef ik niet altijd meer in mee te draaien. Dan kondigt Anton een paar dagen cursus aan. Die hele week voor ‘mijn’ vrijdag is hij weg, van maandagochtend vroeg tot vrijdagmiddag laat. Pfff … ook dát kan ik. Kwestie van plannen. Vervolgens ontvang ik een uitnodiging voor een supertraining. Op drie zaterdagen, de eerste dag op de zaterdag na het seminar. In Amsterdam, lekker dichtbij. Nu wordt het lastig, dit wil ik ook.


Twijfel

Ik heb nu twee stevige dagen eind van die week. Even vind ik dat stoer maar al snel begin ik er tegenop te zien en te twijfelen. In mijn hoofd maak ik lijstjes. Vrijdag versus zaterdag. Beide of één? Welke dan? En waarom? Kan ik ook níét gaan? Misschien is de keuze al gemaakt, er is vast geen plek meer. Maar die plek is er wel, want na een intake kan ik meedoen. Wat nu? Ik heb me opgegeven, dus gaan? Ik kan nu niet meer afzeggen, toch? Als de woensdag ervoor een echte off-day is besef ik me dat beide dagen later die week me niet gaat lukken. Teleurstelling en boosheid wisselen af met gelatenheid en rust. Toch spelen er allerlei gedachten door mijn hoofd als: ik kan me toch niet zomaar afmelden, wat zullen ze wel niet denken, wie A zegt moet ook B zeggen ... Mijn gedachten gaan over wat de ánder zal denken en hoe de ánder het zal vinden. Maar als ik zélf kan bepalen wat goed is, voor wie bepaal ik dat dan?


Keuze gemaakt

Ik mail naar de organisator van het seminar en meld me af. De beslissing is genomen. Spijt? Nee, het is goed zo. Zaterdag was een fijne dag die op zich al zwaar genoeg voor me was. Ik ben blij dat ik ben geweest en zie uit naar de volgende trainingsdag.


Evelien stuurt een korte mail over haar eerste week op een andere afdeling. Haar mail staat bol van uitroeptekens en het is ‘helemaal leuk’ en ‘dit had ze veel eerder moeten doen’.


Ik mail haar terug en sluit af met de Omdenker: Het gaat er niet om of je binnen of buiten de lijntjes kleurt, het gaat erom dat je je eigen lijntjes tekent.


Hoe maak jij je keuzes? Denk jij aan jezelf of denk je aan een ander?


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties