Kerst en stress

groei

Kerst en stress

Geplaatst op 08-01-2017  -  Categorie: Blog: Maaike van SON

maaike-dec-2016-hele-keuken-met-rood-wit-knipKerst en Stress lijken wel bij elkaar te horen. De tips over hoe er geweldig uit te zien, te ontspannen, te genieten, wat prachtig op tafel te zetten en hoe om te gaan met stress om dat allemaal voor elkaar te krijgen vliegen me om de oren.

Vandaag is het 16 december. Mijn oudste is - met groot feest - jarig geweest, de kerstboom staat ingepakt in de achtertuin en de kerstversiering bovenaan de zoldertrap. Mijn agenda is vol en er lijkt nog van alles te moeten ... voor de kerst. Zelf kan ik me er niet druk over maken. Ik plan goed en wil niet kruipend de kerstvakantie in.

Dus er komt niets meer bij en alles wat eraf gaat is mooi meegenomen.

Toch … ‘blog WSN’ staat er op mijn actielijstje.Al een paar dagen. Hoe ga ik dat oplossen?

Door een - nog steeds herkenbaar - ouwetje te pakken en nogmaals te plaatsen.

 maaike-binnen-tekst-dec-2016Kerstkeuken

Alles gaat anders, relaxter, rustiger en zeker rommeliger

in de kerstvakantie. Een dagje weg, logeerpartijtjes en

tussendoor wat achterstallige klussen doen.

Ik ben mijn mail aan het opschonen. Deze mail met de

titel ‘inspiratie voor kerst’ had ik nog niet gelezen.

Mails

… Zoals beloofd, hier de recepten van Jacqueline voor een ontspannen, heerlijk kerstmenu. Het gaat nog beter als je alleen maar hoeft aan te schuiven.

Veel plezier ermee, goede dagen and best wishes,

Barbara.

Als bijlage enkele recepten en een ‘Geen Stress met Kerst.docx’. Nieuwsgierig open ik deze. Het bevat tips over de kerstmenu-planning, boodschappen en tijdens de kerstdagen. En een opsomming van alles wat stress kan opleveren.

Niks nieuws … of toch wel?

… Voor iedereen is het anders, iedereen heeft ook een ander energieniveau. Zet voor jezelf eens op een rijtje of je ergens tegen opziet enbedenk dan mogelijke oplossingen. Van te voren bedenken wat je moet, kan en wilt doen, het maken van een realistische planning kan al veel rust geven.

Bewaak je grenzen, zodat je energie overhoudt om lekker te genieten van de feestdagen!

Over een paar dagen is het kerst. Ik maak hoofd-en nagerecht voor 12 personen. Iedereen komt hier.

Waar zie ik tegen op?

Mijn stress gaat niet over inkopen doen, recepten, verdeling, planning, voorbereiding, etcetera. Het gaat over controle in de keuken: aandacht, vragen, hulp of juist niet. Gek!!! word ik van voor m’n voeten lopen, vragen stellen, geklets, gelach, verhalen, ‘oeps, even in de koelkast‘ en ‘o, zal ik even roeren’ of ‘volgens mij moet er wat vocht bij’ en kastjes open en dicht met ‘waar zijn de wijnglazen?’

Hoe kan ikdat oplossen?

Ik wil alleen in de keuken staan en als ik hulp nodig heb geef IK het aan. Kijken of dat lukt. En voor de lol ga ik een mooi rood lint op de grond plakken als grens.

Mijn idee mail ik en ik krijg het volgende terug

…Leuk om je mail te lezen met voornemen/doel dat je jezelf gesteld hebt. Om voor het kerstdiner alleen in de keuken te staan. Dit is in die cirkel van invloed gaan, geweldig. Ben eigenlijk heel benieuwd of het jou gelukt is? Denk eerlijk gezegd van wel, een doel dat zo sterk, realistisch gesteld is, prima.

Heel veel groeten en een goed 2015 met nog meer Uitdagingen voor jou en je gezin. Groetjes Jacq.

Barbara vraagt of ik veel rust in mijn keuken heb gehad, lacht om het lint op de vloer en zegt: ‘hopelijk haalt ze dat voor de afwas weg’!

Is het gelukt?

Bijna!  

Hoe het ging?

Omdat het die dag logistiek handiger is ivm halen en brengen van opa gaan we toch naar mijn broer. Met 6 man en 1 hond met 2 auto’s wordt een heel konvooi. Ik raakte even mijn overzicht kwijt toen ‘iedereen’ van alles ging pakken en in de auto zetten. Dan rest slechts een rondje koelkast, keuken en gang (ja, leeg). En 1 belletje naar de andere auto of zij Florès (hond) hadden meegenomen. Een prachtig gedekte tafel stond klaar en alle gerechten konden met een minimale voorbereiding en maximaal plezier geserveerd worden.

Het letterlijke lint heb ik niet nodig gehad.

Het idee was al voldoende.

Waar zie jij tegenop?

Hoe kun jij dat oplossen?


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties