Het nieuwe normaal …

groei

Het nieuwe normaal …

Geplaatst op 18-06-2020  -  Categorie: Blog: Marije Toussaint

Een veelgehoorde uitspraak de afgelopen maanden is ‘het nieuwe normaal’, meestal in combinatie met ‘de het-nieuwe-normaal
anderhalve-metermaatschappij’. Over beide uitspraken wordt vanuit diverse gezichtspunten veel gezegd, geschreven en discussie gevoerd. De gemene deler daarbij is de vraag of terugkeer naar het ‘oude normaal’ goed en wenselijk is. Ook ik heb zo mijn twijfels en gedachtes bij deze uitspraak, want hoe zou dat nieuwe normaal er dan moeten gaan zien? En wat zou ik daar dan zelf belangrijk bij vinden?

Het eerste wat bij mij opkomt is die anderhalve meter afstand. Ik mis het fysieke contact met dierbaren en de mogelijkheid iemand eens een goede knuffel te kunnen geven als de ander (of ikzelf) dat nodig heeft. Wat dat betreft mag het van mij echt wel wat minder rigoureus. Tegelijkertijd heeft de anderhalve-metermaatschappij ook een positief effect. Afstand moeten houden vraagt namelijk geduld en aandacht voor elkaar en voor de ruimte die er is, letterlijk en figuurlijk. Waardoor in de rij staan voor bijvoorbeeld de ijscokar zo ineens een stuk overzichtelijker en rustiger is.

Wat mij als vanzelf op mijn volgende punt brengt, want ook het abrupt tot stilstand komen van het (sociale) leven maakt datzelfde leven ineens een stuk overzichtelijker en rustiger. De ratrace is daarmee namelijk óók stil komen te liggen. Het hoeft even niet groter, sneller en efficiënter, over het algemeen kán dat ook even niet. In plaats daarvan gaat het over zorg hebben voor elkaar, over duurzaamheid, over wat er in de directe omgeving kan en nodig is en staat men stil bij wat in essentie belangrijk is. En de rust en ruimte die dat geeft is bijna letterlijk een verademing.

Ik zou zelf dan ook vooral graag zien dat we niet meer massaal in die ratrace stappen. Alleen is natuurlijk de grote vraag hoe we die rust, aandacht en eenvoud vol zouden kunnen houden. Wat is wijsheid en wat kun je als gewone Nederlander daarin ondernemen? En dan loop ik toch een beetje vast en kom ik niet verder dan de wens en het voornemen hier in ieder geval zelf zo veel mogelijk mijn best voor te doen en het vóór te leven. In de hoop dat ik zo vele anderen aan zal steken en dat deze leefwijze steeds meer navolging zal vinden.

Wat is voor jou belangrijk bij ‘het nieuwe normaal’ en hoe denk jij dat we dit kunnen bestendigen? Ik hoor het graag!

Groetjes Marije


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties