Het fenomeen ‘bellen’

groei

Het fenomeen ‘bellen’

Geplaatst op 12-09-2017  -  Categorie: Blog: Verena Huitema

verena12-9-17Beste lezer, 

Vandaag laat ik mijn gedachten eens gaan  over het fenomeen ‘bellen’: een simpele manier om in contact te zijn met de mensen om me heen

Patroon

Allereerst is er na de aanrijding een bezem door de vriendschappen gegaan die niet met al mijn negativiteit konden omgaan, of met de verandering die ik meemaakte. Soms heel pijnlijk en soms in de wetenschap dat het prima is, is mijn vriendenkring kleiner geworden. Met degenen die over zijn wil ik graag in contact blijven en goed op de hoogte zijn van wat zich afspeelt in hun leven, en niet achteraf horen wat er aan de hand is. In het verleden is dat geregeld wel gebeurd, omdat men mij ‘niet wilde lastigvallen’, wat heel meedenkend en lief is. Aangezien ik vooral heel veel sliep en rustte wilde men mij ‘niet storen’ of ‘per ongeluk wakker maken’ terwijl ik mijn rust zo hard nodig had. Ik waardeer dit alles enorm ondanks het feit dat er een patroon is ontstaan waarin de communicatie via WhatsApp gaat. Dat is wel zo vrij en makkelijk aangezien je altijd kunt lezen en antwoorden wanneer het je uitkomt. Tóch mis ik de normale gesprekken: er gaan twintig berichten over en weer om iets af te spreken of te ‘bespreken’, terwijl je er aan de telefoon binnen drie zinnen uit bent. Dus probeer ik al tijden het bellen weer te introduceren. 

Verwarring

Wat slokt bellen veel energie op!! Om goed bij de les blijven, adequaat te antwoorden en nadien te hebben onthouden wat er gezegd is. Zo’n appje kun je namelijk nog oneindig nalezen, een telefoongesprek niet. Zo betrapte ik mezelf erop dat ik nu nóg niet weet of een vriendin parttime werkt bij haar nieuwe werkgever en dus ook door de week een dag vrij is of dat ze in haar nieuwe baan toch weer fulltime is gaan werken. En wat zei ze nou: vond die verhuizing nou per 1 februari plaats óf eind februari? En zo kan ik nog tien voorbeelden noemen.

Nog meer belemmeringen

Het tijdstip waarop er gebeld wordt: in mijn omgeving werken de meeste mensen overdag, dus wordt er ’s avonds een belletje gepleegd … Aan het einde van mijn ‘energiereservoir’. Terwijl ik het zo gezellig vind, merk ik na zo’n telefoongesprek dat ik overprikkeld ben, in bed urenlang nog geen slaap kan vatten door een druk hoofd. Het resultaat is een slechte nachtrust en vermoeid, met een mistig hoofd, opstaan. Aangezien ik dit patroon nu herken, bel ik niet als ik de volgende dag moet werken of iets te doen heb. Lekker spontaan?! Ook is er ‘iets mis’ met mijn timing betreffende een reactie. Ik probeer het juiste moment af te wachten om te antwoorden maar sla de plank geregeld mis en tetter door iemand heen, alsof wat ik te melden heb veel belangrijker is dan wat de ander zegt. ‘Óf ik reageer traag waardoor de beller zoiets heeft van: hallo? Ben je er nog?. Om het niet te hebben over belletjes vanuit openbare gelegenheden of de auto, waarbij ik allerlei achtergrondgeluiden hoor: de koffiemachine, de hakken op straat, de omroeper op het station, et cetera. De geluiden te moeten differentiëren maakt zo’n gesprek extra vermoeiend.

Kortom, zoiets simpels als bellen blijkt voor mijn hersens heel intensief te zijn. Tóch wil ik doorzetten en onder het motto ‘trial and error’ doorgaan. Als je je blootstelt aan bepaalde prikkels worden ze op een dag misschien wel ‘eigen’ en vindt er gewenning plaats.

Tips

Vooralsnog heb ik ontdekt dat 1. overdag bellen me beter afgaat dan in de avond, 2. dat bellen met ‘oortjes’ in beter lukt doordat je het geluid over beide oren verdeelt (of zo?). Moet iemand niet opeens uitbundig een gil geven of keihard gaan lachen, dan schrik je je wezenloos en ben je voor de rest van het gesprek doof. En 3. dat ik een tijd moet afbakenen. Aangezien ik weinig bel zijn de telefoongesprekken in het algemeen van lange duur … Vaker een korter gesprek voeren lijkt een beter alternatief.  

Herken je dit? Hoe onderhoud jij je contacten? 

Verena 


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties