Happy bday to me!

groei

Happy bday to me!

Geplaatst op 24-12-2015  -  Categorie: Blog: Verena Huitema

happy-birthdayBeste lezer,

Het is weer zover... eind deze maand ben ik jarig! Sinds de aanrijding weet ik niet zo goed hoe ik met verjaardagen (en vooral de mijne) moet omgaan en het liedje It's my party and I cry if I want togeeft perfect het gevoel weer dat het in mij oproept. Van nature ben ik sociaal en hou ik van mensen om mij heen. Ik hou er niet zozeer van om in het middelpunt van de belangstelling te staan, maar wel om met familie en vrienden het leven te delen. Het vieren van mijn verjaardag heb ik altijd als iets 'gezelligs' en 'positiefs' ervaren. Ik vind het leuk om na te denken over welk menu in elkaar te draaien voor een gezellig etentje met vriendinnen of om de meubels aan de kant te zetten en de huiskamer te vullen met statafels en lekkere borrelhapjes te eten tot laat in de avond/nacht.

Maar nu ik erg gevoelig ben geworden voor geluid, merk ik dat een huiskamer vol al gelijk voor oorsuis zorgt. Ik kan wel mijn oordoppen dragen, maar dat sluit het niet buiten. Nu ik houvast heb aan structuur en baat heb bij op tijd naar bed gaan (tussen half tien en tien uur) weerhoudt dit mij ervan om mijn 38e jaar uitbundig in te luiden. Het schommelend energieniveau geeft me een zwaar gevoel. Het halen van de boodschappen, zorgen dat ik genoeg in huis heb, alles naar boven tillen, en dan het klaarmaken van de hapjes; nee, dat is een dagtaak op zich en dit jaar heb ik daar geen behoefte aan. Ik probeer mezelf centraal te stellen in deze, aangezien het mijn verjaardag is, en ik vraag me af wat ik ermee wil. Sinds de aanrijding heb ik namelijk verschillende 'soorten' verjaardagen uitgeprobeerd variërend van het compleet negeren en het niet vieren (niet leuk), werken in het buitenland (goed excuus om er niets aan te doen), tóch tafels aan de kant (klachten vooral negeren) met het gevolg twee dagen plat te moeten gaan na afloop om bij te komen. Ook het besef dat het mij 's avonds meer energie kost om sociaal te doen en de wetenschap dat ik niet van mijn eigen feestje weg kan gaan als ik moe begin te worden of mijn dag niet helemaal heb, maakt het niet makkelijk iets te verzinnen.

Kortom, wat ik graag wil dit jaar is wél vrienden en familie zien die me aan het hart gaan, maar niet gesloopt zijn na afloop. Ook, dat ik niet continu loop te hollen voor aanvulling van hapjes & drankjes. Ook dat ik 'erbij' kan zijn zonder volgepropt met pijnstillers naar bed te gaan om vervolgens dagenlang bij te komen. Na deze hele brainstormsessie met mezelf heb ik besloten dat ik dit jaar het volgende uitprobeer: ik bestel gebak en dat ga ik de dag van mijn verjaardag halen. Vervolgens is iedereen welkom vanaf 11 uur in de ochtend voor koffie/thee en gebak. Dit zijn dan vooral tantes, ooms, mams, vriendinnen die parttime werken en deze dag vrij zijn. Voor de mensen die overdag op het werk zijn heb ik aangeboden om gezellig erna langs te komen waarbij ik voor verse soep zorg. Met de genodigden die simpelweg te ver weg wonen om na een werkdag nog aan te schuiven, spreek ik dan apart af.  

Wellicht denk je: mens wat doe je nou moeilijk, of iets in die richting. Maar de strekking van dit verhaal is dat zoiets simpels als het geven van een feestje niet zo vanzelfsprekend meer is wanneer je te kampen hebt met energieklachten. Het dilemma van: wat kan ik? Wat wil ik? Wat heb ik ervoor over achteraf? Hoe haalbaar is hetgeen ik wil als ik het concreet maak? Mensen hebben wel eens voorstellen gedaan zoals dat iedere gast iets meeneemt qua eten of drinken zodat ik minder boodschappen hoef te doen, of dat ik een tijd afspreek zodat men al van tevoren weet dat ze na een paar uur weer huiswaarts moeten, of aangeven om de kinderen thuis te laten omdat zij voor aanzienlijk meer prikkels zorgen. Ik vind dit nogal wat en merk dat ik dat lastig vind, om hulp in te schakelen en om bepaalde strakke richtlijnen in te voeren. Het liefst wil ik de deur openzetten en een ieder, met gezin, verwelkomen met open armen en een gezellige dag samen hebben ... want het gaat tenslotte om een verjaardag, wat ik graag wil blijven associëren met een gezellig samenzijn.

Hoe doe jij dat?

 

Verena


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties