Een whiplash is geen griepje

groei

Een whiplash is geen griepje

Geplaatst op 20-04-2018  -  Categorie: Blog: Marije Toussaint

marije-2018-04Toen ik net een whiplash had, wist ik nog niet zo veel. Ik wilde ook niet zo veel weten. Wat ik wel wilde, was beter worden en weer aan het werk. Ik dacht ook dat het, net als met een griepje, met wat tijd vanzelf weer goed zou komen. En dus ging ik, na een paar redelijk succesvolle behandelingen bij een cranio-sacraal therapeut, aan de slag met re-integreren.


In eerste instantie leek dat goed te gaan. Ik bouwde op tot een betermelding van negentig procent en ging drie dagen vol aan de slag. Ervan uitgaande dat ik daar voldoende hersteld voor was.


Maar ondertussen zette ik mezelf stiekem toch behoorlijk onder druk. Rust nam ik ’s avonds als de kinderen in bed lagen. Verder buffelde ik stoïcijns door, opgeven zit namelijk niet echt in mijn systeem. Ik wilde zo graag weer verder dat ik alle nog sluimerende klachten volledig over het hoofd zag. En ja, ik merkte wel dat ik steeds minder goed herstelde en dat mijn lontje langzaamaan een beetje korter werd. Maar daaraan toegeven wilde ik niet. Gevalletje van zelfoverschatting, zeg maar. Te snel te veel willen. Na een week of vijf heb ik het voorzichtig bij mijn leidinggevende ‘neergelegd’, maar nóg ging ik gewoon door. Mijn gezondheid verslechterde daarna echter razendsnel. Drie weken later moest ik stoppen en mezelf weer ziek melden. Het ging echt niet meer. Zelfs tóén had ik niet direct in de gaten dat mijn terugval werd veroorzaakt door whiplashklachten. Dat kwam pas later, nadat ik me in het fenomeen ging verdiepen en de klachten ondanks rust aan bleven houden.


Inmiddels is dit ook al weer een halfjaar geleden en zit ik midden in een herstelproces. Als ik íéts heb geleerd van de afgelopen periode is het wel dat een whiplash, en hoe die tot uiting komt, niet alleen persoonsgebonden en stressgevoelig is, maar dat hij ook zijn eigen tijd kent. Het is een proces van vallen en opstaan, van leren je grenzen te respecteren en voorzichtig proberen deze wat op te rekken, van in beweging blijven en dat voldoende afwisselen met ontspanning en rustmomenten.


Kortom, een whiplash is allesbehalve een griepje en heeft echt tijd en aandacht nodig. Het is niet meer dan logisch dat ik er het meeste baat bij blijk te hebben als ik mezelf ook die tijd gun. Dat ik de tijd mag nemen voor wat ik dan ook nodig heb en me door niets of niemand nog op laat jagen! Zeker niet door mezelf …

Groetjes Marije 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties