Een gek fenomeen!

groei

Een gek fenomeen!

Geplaatst op 07-04-2017  -  Categorie: Blog: Verena Huitema

verena-mrt-apr-2017Beste lezer,

Mijn ervaring met whiplash is dat het écht een gek fenomeen is! Ik zit in de auto, nietsvermoedend: muziekje aan, rustig wachtend tot het stoplicht op groen springt. Een wit gevaarte komt aanscheuren, remt te laat en knalt achterop mijn auto. In een poging om mijn auto te ontwijken gooit de bestuurder zijn stuur nog naar links om het plantsoen in te rijden, waardoor hij mijn auto linksachter raakt en mijn wagen een draai naar rechts maakt. Ik word alle kanten op geslingerd en stoot mijn hoofd wanneer de auto tot stilstand komt ... Bám, knock-out!

Ik begrijp meteen dat dit een aanslag is op de spieren, ribben en wervels. Mijn lichaam voelt beurs, stijf en ik kan niet goed denken, focussen of beslissingen nemen. Informatie oproepen gaat traag en ik ben hele stukken kwijt. Het licht en geluid is belastend, ik heb oorsuizingen en ben ontzettend moe. Zo moe dat ik overdag rust en dat rustmomenten een centrale plek innemen in mijn dagelijks bestaan. Dat zegt iedereen ook tegen mij, dat ik ‘rustig aan moet doen'. Langzaam ebt de meeste lichamelijke schade van de impact weg, maar kamp ik met een scala aan nieuwe klachten.

Mijn huisarts zei destijds: 'Je kunt whiplash het best zien als een ui die je pelt ... elke klacht die je oplost, is net een laagje van de ui dat je weghaalt'. Ai ... dat zijn een hoop laagjes! En dat zegt meteen ook iets over de lengte van het proces.

Op mijn eigen manier ben ik aan de slag gegaan om deze ui te pellen. Ik ben begonnen met een revalidatietraject om de spieren te versterken. Ik heb een orthomanuele arts bezocht om de wervels en ribben op hun plek te zetten, een acupuncturist om het overprikkeld systeem te ontladen en een osteopaat om de blokkades in mijn lichaam aan te pakken. Ik heb me een speciale bril laten aanmeten die de samenwerking van de ogen bevordert en daardoor zijn mijn hoofdpijnklachten afgenomen. Ik probeer me zo veel mogelijk af te sluiten van prikkels door aangemeten oordoppen te gebruiken en een zonnebril te dragen. Ik doe aan yoga en zoek de stilte op door meditatie. Ik loop hard om mijn basisconditie op peil te houden en eet gezond. In mijn schoenen heb ik steunzooltjes om een correcte lichaamshouding te bevorderen.

Nu, acht jaar later lijkt het erop dat ik tot de kern van mijn ui ben gekomen. Vele laagjes liggen al in de prullenbak en ik ben tevreden over alles wat ik gaandeweg bereikt heb. De grootste uitdaging ligt nu nog in het omgaan met een beperkt energieniveau en de snelle verzadiging aan prikkels. Dit zorgt nog geregeld voor problemen in mijn dagelijkse activiteiten en maakt whiplash zo'n moeilijk grijpbaar verschijnsel ... De zichtbare schade is weg, maar de invloed ervan niet. In mijn beleving nog altijd een gek fenomeen! Wat heb jij ondernomen om jouw ui te pellen?

Verena


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties