Doseren ...

groei

Doseren ...

Geplaatst op 02-03-2017  -  Categorie: Blog: Verena Huitema

verena-feb-mrt-2017Beste lezer,

Als ik de klok terugzet naar acht jaar geleden, duik ik in gedachten weer in het leven dat ik leidde net na de aanrijding. Ik kijk terug naar een periode vol verwarring en heel weinig begrip. Ik had heel weinig begrip voor mijn situatie en voor het verloop van het herstel. Ik ervoer enorm veel frustratie en boosheid als ik na tien uur slapen niet scherp en helder opstond, vol energie om deel te nemen aan de dag!

Hoezo heb ik niet genoeg aan tien uur slaap? Hoezo voel ik me niet uitgerust? Wanneer trekt dat mistgordijn toch weg? Hoezo lukt het mij niet om de hele dag wakker te blijven? Wanneer zal ik me weer 'normaal' voelen? En ga zo maar door ... Allerlei vragen die aangaven dat het herstel mij niet snel genoeg ging. Ik baalde van de fysieke pijn, van de geheugen- en concentratieproblemen, van de hoeveelheid rust en slaap die ik nodig had en van het feit dat de simpelste activiteit me uitputte. Toen ik op een dag bij de re-integratiemanager op het werk kwam en dit allemaal vertelde, met de daarbij horende vraagtekens over hoe mijn werkzaamheden weer op te pakken, vroeg ze mij: hoe denk je eigenlijk dat herstel verloopt?

Daar had ik nog nooit echt over nagedacht. 'Gewoon ... je staat op een dag op en alle klachten zijn verdwenen? Of je merkt dat je alsmaar meer kunt en “dan ben je er weer”, zoiets?’ Ik had werkelijk geen idee! Maar de re-integratiemanager was zo aardig om mij uit te leggen dat er tijd nodig is voor herstel, het waarschijnlijk meer tijd vergt dan we zelf wensen en dat het gepaard gaat met een reeks van overwinningen en terugvallen. Óók in mijn geval!  

Met deze nieuwe kennis is er ook nieuw vocabulaire in mijn leven gekomen. Een woord als 'doseren' is belangrijker dan ooit geworden om de dagen door te komen. Dat is zo gegroeid, na de zoveelste keer dat ik een terugval had en me lamlendig thuis opsloot tot ik weer enigszins met prikkels kon omgaan. Het mooie is dat wanneer je momenten begint te ervaren waarbij je je inderdaad scherp en helder voelt, energiek en zonder mistgordijn, je niet anders meer wil. Dan wordt dát je streven, want je wil je toch goed voelen? En zo wordt een nieuw proces in gang gezet, zodat je binnen de grenzen blijft van hetgeen je aankunt, zodat je je keuzes gaat aanpassen om te voorkomen dat je teruggeworpen wordt in de tijd (qua wat je aankunt), zodat je leert en groeit en langzaam een nieuwe modus vindt om van het leven te genieten met de beperkingen die er zijn.

Doseren betekent in mijn geval niet telkens het onderste uit de kan willen halen. Dat doe ik bijvoorbeeld door wél naar een verjaardag te gaan, maar het tijdstip uit te kiezen wanneer er (nog) weinig visite is. Of door met mezelf af te spreken dat ik bijvoorbeeld ga en één uur blijf, niet langer, hoe gezellig ook! Het betekent aan mijn 'to-do-lijst' werken zonder mezelf uit te putten; van de tien klusjes er drie of vijf uit te kiezen voor vandaag en de rest te verdelen over de week. Het betekent een flexibele planning aanhouden en het verschil benadrukken tussen wat echt moet gebeuren en wat ook nog fijn zou zijn. Doseren door vooruit te kijken en rekening te houden met je agenda. Op dagen dat ik me goed voel hou ik ervan om alvast 'vooruit te koken’ en de vriezer vol te stoppen: er komt namelijk ongetwijfeld een moment dat ik moe thuis kom van het werk, dat ik een drukke dag achter de rug heb, dat ik te futloos ben om überhaupt te bedenken wat ik zal eten, laat staan het halen en bereiden. Doseren met leuke series kijken: hoe je het wendt of keert, een scherm blijft een bron van prikkels, dus hou ik het bij één aflevering in plaats van een seriemarathon te houden, et cetera, et cetera ...

 

Wat levert doseren jou op?

Verena


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties