De anderen bijbenen ...

groei

De anderen bijbenen ...

Geplaatst op 26-07-2016  -  Categorie: Blog: Verena Huitema

2016-jul-verenaEind mei ben ik op vakantie geweest naar Marokko. Al lange tijd wilde ik graag Marrakesh bezoeken, maar vroeg me af of het als vrouw alleen een goed idee zou zijn. Toen kreeg ik een tip over een surf & yoga-huis aan de kust. Ik heb even op het internet gekeken of er vluchten waren en hoeveel het zou kosten. Daarna nog op mijn werk vrij geregeld en ziezo: de vakantie was rond in een middag uitzoekwerk!

Ik had al begrepen dat de Medina in Marrakesh een druk gebeuren was met talloze winkeltjes, opdringerige verkopers, pleinen, slangenbezweerders, heel veel restaurantjes en smalle steegjes. Daarom had ik mezelf getrakteerd op een rustige plek; een eigen kamer in een typisch Marokaans huis, een zogenoemde Riad. Daar kon ik me terugtrekken en beseffen hoeveel oorsuis ik had in de drukte van het levendige Marrakesh. Gelukkig heb ik ook het rustige park achter de moskee ontdekt en een hammam in de buurt, waar ik geweldig genoten heb van een massage.

Er leek geen einde te komen aan de busrit om mijn uiteindelijke bestemming Taghazout te bereiken, maar eenmaal aangekomen bleek het de rit meer dan waard. Ik werd met open armen ontvangen in het prachtige huis aan zee, kreeg een rondleiding en door het sfeertje dat er hing kon ik al merken dat het er heel relaxt aan toe ging. Er waren tijdens mijn verblijf dagelijks 10 à 16 mensen, ieder met een eigen reisplan en van allerlei nationaliteiten. Als je aan alle activiteiten wilde meedoen, dan was het best een vol programma: yoga om 7.00 uur in de ochtend, dan ontbijten, om 9.00 uur richting een strand om te surfen, om 17.00 uur weer terug en 18.30 yoga, voor het avondeten om 19.00 uur. Ik had vastgelegd dat ik dagelijks twee keer yoga zou doen, maar tussendoor was het mijn tijd. Dit werd niet echt door iedereen begrepen en ik kreeg iedere dag uit meerdere hoeken de vraag: 'Ga je vandaag wél mee surfen?', en na een poosje: 'Je gaat zeker niet mee surfen?'  En inderdaad! Ik deed dit zonder tekst en uitleg te geven aan een ieder, hoe gek het ook mag lijken om in een surfhuis te logeren en alleen mee te doen met de yoga!

Op een dag ben ik met de groep meegegaan naar de surfles, om te kijken. Ik bleef onder de parasol terwijl zij de warming-up op het strand deden en ze in groepjes werden onderverdeeld, afhankelijk van hun niveau. Die dag hebben we anderhalf uur gereden om de juiste golven te vinden, een stukje door de woestijn, en toen zijn we uitgekomen op een prachtig strand. Terwijl ik naar ze keek, ,had ik voor heel even spijt dat ik geen wetsuit en surfplank mee had genomen. Het zag er zo mooi uit: al die gekleurde surfboarden in het blauwgroene water, en iedereen leek de grootste lol te hebben. De kick om voor de eerste keer op het board te staan ... Op dat moment nam ik me voor om het deze vakantie wél één keer te proberen ...

De terugweg naar huis was een race tegen de klok om op tijd bij de yoga te zijn. Weer geruime tijd in de auto, in de hitte van de middagzon, in de file, met harde muziek. Ondanks de oordoppen had ik er last van. Ook zo krap bij elkaar te zitten in dezelfde houding voor zo lang doet de rug en nek geen goed. De klachten dienden zich één voor één aan en ik ging met een duizelig gevoel en fluitende oren naar de yogales. De stem van de lerares werd een stoorzender, haar Franse accent ergerde me mateloos, elke vooroverbuiging maakte mij duizeliger dan ik al was. Bij het eten kon ik geen gesprek volgen en had ik last van de muziek die het me moeilijk maakte om me te kunnen concentreren. Gelijk erna ben ik naar bed gegaan om de volgende dag met een vermoeid hoofd en vastzittende nek aan de yogales te beginnen.  

Die dag heb ik geleerd dat zo'n surfkamp voor mij (nog) niet haalbaar is ... Ik kan de groep simpelweg niet bijbenen, zelfs niet op een dag waarop ik niet eens fysieke inspanning had geleverd. Bij het boeken had ik al voor het pakket zónder surflessen gekozen en dit keer was het geen overkill aan bezorgdheid of voorzichtigheid die mij deze keuze had doen maken, maar juist de wetenschap dat ik zo'n dagelijks dagprogramma niet kan bijbenen ...

Verena


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties