Daten met Whiplash

groei

Daten met Whiplash

Geplaatst op 09-03-2016  -  Categorie: Blog: Verena Huitema

2016-mrt-verenaBeste lezer,

Deze week ontmoette ik een lotgenote. We hadden even contact gehad via ‘Whiplash in de praktijk’ en daarna kwam al gauw het idee om elkaar face-to-face te spreken. Nadat we kennis hadden gemaakt met elkaar en opgemerkt dat we op één lijn zitten in het hoe & wat aangaande het helpen van mensen met onze herkenbare beperkingen, ging het gesprek over op andere zaken. Waaronder het onderwerp relaties en het proces dat eraan voorafgaat: het daten!

Ja, leuk! Mensen of, in mijn geval, mannen leren kennen, kijken of er een 'klik' is en zo ja, wellicht nóg een date ... en dan zien waar het schip strandt. Ergens moet er een begin zijn! Klinkt simpel, maar in werkelijkheid is het een intensieve bezigheid. Als je te kampen hebt met, onder andere, concentratieproblemen en een beperkt energieniveau en dus van een date moet ‘bijtanken’, dan is het minder makkelijk dit avontuur aan te gaan. Die lotgenote en ik vonden eigenlijk dat we deze topic ook moesten delen en tadá ... hier ben ik met mijn verhaal!

Een aantal jaren geleden had ik mezelf op Tinder gezet en ik kan me herinneren dat ik mezelf toestond om één date per week aan te gaan. Meestal kwam het erop neer om in een cafeetje op loopafstand van mijn huis af te spreken zodat het mij niet zo veel inspanning kostte. Wat zullen die medewerksters wel gedacht hebben: Owh, héb je d'r weer.  Maar zonder gekkigheid ... die ene afspraak met een onbekende was dan ook dé afspraak van de dag. Na een maand was ik er al klaar mee want ik merkte dat ik liever die dag doorbracht met een vriendin, van wie ik zeker weet dat ik er geen relatie mee krijg, maar ook dat mijn tijd aan haar welbesteed is! Een van mijn vriendinnen is volop aan het daten. Ze heeft altijd verhalen en ik moet erg lachen om alles wat ze meemaakt. Na een dag op kantoor gaat ze lekker een wijntje drinken of schaatsen of uit eten. Zo pakt ze het aan. Maar nadat ík gewerkt heb is het tijd voor rust ... dan heb ik al oorsuizingen van de inspanningen van de dag. Iemand leren kennen zit er dan echt niet in. Qua energieniveau al niet, maar de kwaliteit van zo’n gesprek zou ook niet hoog zijn. 

Ook moet ik eerlijk bekennen dat ik het lastig vind om op bepaalde vragen te antwoorden. Zo heb je een match en ga je over en weer berichtjes sturen waarbij er vragen komen als: hou je van uitgaan, ga je naar festivals, wat is het laatste concert dat je hebt bezocht? En wat zijn jouw plannen voor het weekend? Eigenlijk worden allerlei sociaal-gerelateerde vragen lastig. Wanneer vertel je iemand over wat je hebt meegemaakt? Liever face-to-face, om zaken beter te kunnen toelichten. Toch ook wel spannend, want hoe reageert een ander? Kan hij daar 'omheen kijken’ of haakt-ie af? Te veel gedoe? Terwijl ik het schrijf kan ik ook zelf bedenken dat als iemand dermate kortzichtig is om de whiplash als reden te zien om het contact af te kappen, hij niet de juiste persoon voor mij is. Ook zeggen vriendinnen dat iedereen wel zijn/haar bagage heeft, al is het wellicht in de vorm van een kind, een ex, werkloosheid, et cetera.

Toch was ik laatst in contact gekomen met een leuke man en toen betrapte ik mezelf erop hoeveel onzekerheden & minderwaardige gedachten er naar boven kwamen. Wat een spiegel werd me opeens voorgehouden! Bijna gêne voelde ik bij het typen dat ik te kampen heb met bepaalde beperkingen. Gelukkig ben ik in staat te relativeren en wéét ik dat ik meer ben dan iemand met whiplash. Ook weet ik dat ik me niet zo bezig moet houden met wat de ander van mij vindt, maar juist mijn indruk van die persoon voorop moet stellen. Misschien herkenbaar voor andere vrijgezellen onder ons en daardoor de moeite waard om dit aan te kaarten. Ik hou altijd voor ogen dat een ander de eerste ontmoeting ook spannend vindt ... tòch?!

Liefs,

Verena


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties