Bewustwording - (deel 2)

groei

Bewustwording - (deel 2)

Geplaatst op 28-06-2018  -  Categorie: Blog: Verena Huitema

attachBeste lezer,

Dit is een vervolg op de vorige blog (Bewustwording - deel 1) met als onderwerp ‘leren luisteren naar je lichaam’. Ik zoom in op wat deze uitdrukking nou eigenlijk in de praktijk betekent, en op welke signalen het lichaam aan ons geeft. Een betere bewustwording ten aanzien van een veelvuldig gegeven advies, wat weer een uitdaging vormt in het begrijpen en naleven ervan. 

Signaleren
Bewust worden van de signalen die je lijf je geeft. Wat kun je verwachten? Waar kun je op letten? Mijn ervaring is dat ik op lichamelijk niveau hoofdpijn ervaar, minder beweeglijkheid van de nek, een strak gevoel tussen de schouderbladen, last van mijn onderrug, niet meer goed weten hoe het hoofd rechtop te houden zonder ondersteuning, en problemen met ontspannen zitten in verband met pijn. Ook heb ik last van oorsuizingen, kloppende slapen, misselijkheid, duizeligheid, klamme handen, koud zweet, verhoogde hartslag. Verder worden mijn ogen vaak moe en word ik wat bleek. Op cognitief niveau ervaar ik moeite met concentratie, met het volgen van een verhaallijn en is het lastig differentiëren tussen (achtergrond)geluiden. Ik word snel afgeleid door omgevingsfactoren, ik kan slecht tot besluitvorming komen, beredeneringen rondom oorzaak en gevolg overzie ik niet, het ‘muntje valt’ als het ware telkens laat (ook humor komt niet binnen), ik ervaar problemen met balans en coördinatie, de spraak gaat achteruit en ik moet naar woorden zoeken. Vaak zie ik op zulke momenten de mond van mijn gesprekspartner bewegen, maar weet ik niet wat er gezegd wordt.

Waarschuwing
Gelukkig overvallen deze symptomen me niet allemaal tegelijk! Ik ben het gaandeweg gaan zien als een hulpmiddel van mijn lichaam, als aanwijzingen om te stoppen met dat wat ik aan het doen ben, om mezelf in bescherming te nemen. Dit vind ik een mooiere gedachte dan mij mateloos te ergeren aan alle signalen die zich aandienen! Ik zie het als een poging van mijn lichaam om mij te waarschuwen dat de grens nadert. En dat hoe meer ik die grens overschrijd, hoe langer het zal duren om weer goed te functioneren. Langzaam maar zeker volgen deze symptomen elkaar namelijk op en dan weet je dat je écht te ver bent gegaan.

Bewust ontvangen
Deze waarschuwing en aanwijzingen bewust ontvangen en leren wat je lichaam je te vertellen heeft, is volgens mij noodzakelijk om te handelen naar wat je nodig hebt om met overprikkeling en pijn om te gaan. In dit stuk zit dan ook, in mijn beleving, het vallen en opstaan van het hersteltraject: je voelt de symptomen en je leert ze herkennen, maar je wilt er nog niet aan. Je wilt ze niet ontvangen als een signaal, een waarschuwing, want als je dát doet, dan moet je er ook naar luisteren en ernaar handelen. Dat laatste levert strijd op, want als je handelt op basis van je symptomen, dan ontstaan er situaties waardoor je bijvoorbeeld vroegtijdig een feestje verlaat, een etentje afzegt, op bed gaat liggen - ongeacht het tijdstip van de dag - om te rusten. Dat is vaak ook wat emoties losmaakt (boosheid of verdriet) omdat het je confronteert met hoe het leven vóór whiplash was; dan deed je misschien wel het lícht uit op een feestje! Daar komen de pijnpunten naar boven. Het ‘leren luisteren naar je lichaam’ blijkt complexer te zijn dan de uitdrukking doet vermoeden! Hoe ga jij hiermee om?

Verena


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties