Bewustwording - (deel 1)

groei

Bewustwording - (deel 1)

Geplaatst op 06-05-2018  -  Categorie: Blog: Verena Huitema

verena-2018-meiBeste lezer,
 
Tijdens de revalidatie werd me veelvoudig verteld dat ik ‘naar mijn lichaam moest (leren) luisteren’. Dat was natuurlijk een hele goede tip! Maar wat betekent dat precies? En wat zegt deze zin wanneer je in de overtuiging leeft dat je dat altijd al doet? In mijn beleving deed ik dat namelijk al vóór de aanrijding. Als ik het een week lang bont had gemaakt door te veel afspraken, etentjes, laat naar bed, et cetera dan hield ik een dag rust of bleef ik een avond thuis en ging ik eerder naar bed. Of deed ik geen inspannende dingen, zoals simpelweg een film kijken. Dan was ik wel weer bij! Als ik me een dag had uitgesloofd met sporten dan nam ik een dagje rust. Dus ik luisterde tóch al?
 
In de praktijk
Uiteindelijk heb ik ontdekt dat het luisteren naar je lichaam totaal een andere betekenis heeft: niet eerst een bepaalde grens overschrijden om vervolgens teruggefloten te worden. Juíst zorgen dat je binnen de grenzen blijft zodat je niet teruggefloten hoeft te worden. Dat klinkt makkelijker dan dat het daadwerkelijk is, want de grenzen die ik kende waren na de aanrijding niet meer ‘mijn’ grenzen. Ik moest dus eerst leren wanneer de grens bereikt was en wat mijn lichaam mij aan signalen gaf. Mijn referentiekader was veranderd en het vertrouwen in mijn lijf was minimaal. Ik werd namelijk geregeld ‘verrast’ door een (over)reactie van mijn lichaam. Als ik vastberaden mijn evenwicht had getraind, dan was ik meer dan ooit misselijk en duizelig. Als ik een telefoongesprek had gehad, dan werd ik geplaagd door oorsuizingen. Als ik hard had gelachen, dan kampte ik daarna met bonkende hoofdpijn. Als ik een afspraak had in de stad, dan voelde ik al mijn nek en schouders strak worden van de (in)spanning om er te komen, me in de drukte van een station te begeven, in de chaos op straat: fietsers, auto’s en lopende mensen. Als ik naar een verjaardag was geweest, afgebakend qua lengte van het bezoek, dan was ik erna en de volgende dag niets waard. Zelfs een bezoek aan de supermarkt kon ik dan niet opbrengen. Als ik laat (22 uur) de tv had uitgedaan, dan kon ik mezelf voor mijn kop slaan want rustig in slaap vallen zat er niet meer bij én de dag erop werd het gegarandeerd een ‘boetedag’.
 
Zonder waarschuwing
Gebeurt dit alles zonder waarschuwing? Bam, ineens? In mijn beleving: ’Neen’. Het lichaam geeft aanwijzingen, signalen... het is aan ons om deze te waarnemen, te begrijpen en tot actie over te gaan. Dit is hetgeen werd bedoeld tijdens het revalidatietraject: ‘te leren luisteren naar je lichaam betekent je bewust worden van hetgeen je lichaam je vertelt en hierop adequaat inspelen’. Als mijn nek en schouders aanspannen bij een bepaalde activiteit, dan wil mijn lichaam me blijkbaar iets ‘zeggen’. Dat de beweeglijkheid van mijn nek ‘opeens’ tijdens een lunch of etentje niet meer soepel gaat, geeft me een signaal. Een activiteit met lage inspanning, die ik met gemak aankan, brengt namelijk geen spanning met zich mee. Als ik mijn slapen voel kloppen, hetzij als ik aan de telefoon ben, hetzij tegenover iemand zit, dan weet ik dat de maat vol is en dat het beter is om tot een (snelle) afronding over te gaan. Als ik op een verjaardag ben, bij een balletvoorstelling, in een restaurant zit of welke andere locatie met prikkels en even naar het toilet ga, op een stille plek mijn otoplastieken uitdoe, dan kan ik de sterkte van de oorsuizingen als een graadmeter nemen om te bepalen hoe ver ik over mijn grens heen ben. Als ik het koud heb en klam aanvoel, terwijl het tussen mijn schouderbladen lijkt alsof ik in brand sta, dan weet ik dat mijn lichaam heel hard aan het werk is om hetgeen ik aan het doen ben te volbrengen, terwijl het mij eigenlijk verzoekt om te stoppen en te gaan rusten. Als ik iemands mond zie bewegen, maar ik niet begrijp wat diegene zegt, dan is mijn hoofd duidelijk verzadigd. Herkenbaar?
 
 
Verena


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties