Auditieve overprikkeling ...

groei

Auditieve overprikkeling ...

Geplaatst op 05-10-2016  -  Categorie: Blog: Verena Huitema

fullsizerender-verena-okt-2016Beste lezers,

De vorige column ging over visuele overprikkeling en wat ik erover schreef bleek heel herkenbaar te zijn voor een aantal van jullie. Deze maand wil ik het nog een keer over overprikkeling hebben. Maar deze keer over een soort die binnenkomt via een ander zintuig, namelijk het gehoor. Auditieve overprikkeling ... Evenmin waarneembaar voor een buitenstaander, terwijl het zo veel energie opslokt en terwijl het met gemak je avond kan bederven. Wat is dat toch?

Elke 'leek' die het mij vraagt, krijgt als antwoord: ‘Weet je nog vroeger toen je naar de disco ging? Je dicht bij de luide muziekbox stond en iemand tegen je wilde praten? Toen kreeg je waarschijnlijk wel een piep in je oor of een fluit ... Nou, dat is ongeveer wat er gebeurt,’. Alleen sta ik niet in een disco en al helemaal niet naast een luide muziekbox. Ik ga dan bijvoorbeeld uit lunchen, boodschappen doen of bij iemand op kraamvisite en dat heeft hetzelfde resultaat. Best bepalend voor mijn leven en de inrichting ervan.

Zoals ik het met de tijd ben gaan begrijpen, kunnen de filters van het auditief gebied niet meer goed differentiëren, waardoor veel meer geluid wordt opgepikt dan wanneer de filters hun werk volledig doen. Hierdoor komt er onbewust veel meer informatie binnen die verwerkt moet worden. Je zou kunnen zeggen dat al die geluiden zich opstapelen Tijdens die opstapeling ontstaan er signalen, zo interpreteer ik dat gaandeweg: hoofdpijn, vermoeidheid, oorsuizingen, minder beweeglijke nek, moeite met concentratie en evenwicht. Dat zijn voor mij aanwijzingen van het lichaam dat het een goed idee is om mijn uitje of bezoek spoedig te beëindigen. Vaak als ik even naar het toilet ga, waar het stil is en ik me dus uit de menigte haal van een verjaardag, een café, et cetera, heb ik een moment voor mezelf en kan ik inschatten hoe vol mijn emmertje aan het raken is.

De wereld maakt nou eenmaal kabaal en dat heb je zelf niet in de hand. In een lunchtent waar je geluidboxen hebt, een koffieapparaat, geroezemoes van andere klanten, bestekgeluid, enzovoort. Maar zelfs in huis, zoals nu ik thuis lekker dit stukje zit te schrijven en een buurman blijkbaar heeft besloten om het balkon te gaan schuren. Heerlijke timing. Allemaal ruis die ik onbewust oppik. In het verleden werd ik boos, héél boos op de bewoners in mijn straat omdat ze het kettingslot van hun fiets per ongeluk tegen het ijzer van het fietsenrek aan 'knalden' of omdat kinderen op straat aan het spelen waren of als de buren muziek draaiden of als er iemand weer zo nodig moest klussen aan zijn huis. 

Ik heb inmiddels geleerd dat je daarmee niets bereikt. Je kunt jezelf beter afvragen wat je helpt. Zo kom ik voor de zoveelste keer uit op mijn dierbare otoplastieken (op maat gemaakte oordoppen met een filter erin). Deze nemen de ruis niet weg, maar dringen hem naar de achtergrond zodat ik er minder mee bezig ben en me beter kan concentreren op mijn gesprekspartner. Zo duurt het langer voordat de signalen opspelen . Hoe ga jij om met auditieve overprikkeling?

Groetjes,

Verena


 

Vraag het ons

Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, lees op onze contactpagina hoe u ons kunt bereiken. 

Contact opnemen

 
 

Word lid

Leden van de Whiplash Stichting ontvangen waardevolle informatie, ondersteuning en kunnen gebruik maken van de ledenvoordelen. 

Lees meer over het lidmaatschap

 

Word vrijwilliger

Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom. 

Lees hoe u kunt bijdragen

Steun ons

Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.

Lees meer over donaties