Ruggengraat van ervaringskennis
De digitale kennisbank Participeren met beperkingen wordt gevuld met ervaringskennis van participerende patiëntenorganisaties en van ervaringsdeskundige coaches. Hier ligt de verbinding met datgene wat mensen met een chronische aandoening in praktijk ervaren.
Dit krijgt gestalte in twee elkaar versterkende deelprojecten:
Deelproject 1: De digitale kennisbank Participeren met beperkingen
Binnen dit deelproject is het doel: het borgen en versterken van kwaliteit en continuïteit van ervaringsdeskundige expertise en kennis vanuit patiëntenperspectief over ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid, re-integratie, werk, inkomen en onderwijs als cruciale basis voor het benutten van de participatiemogelijkheden en verbeteren van de (rechts)positie van chronisch zieken. Opgedane ervaringen in de praktijk moeten gebundeld worden in de digitale kennisbank en omgezet in toegankelijke informatie en tips, zodat kennisoverdracht en -innovatie makkelijker wordt.
Dit deelproject zet hiervoor de basis neer, de backoffice: een kennisbank voor adviseurs binnen de patiëntenorganisaties. Met behulp van de digitale kennisbank kunnen zij eenvoudiger nieuwe vrijwilligers inwerken, expertise overdragen, kennis verrijken, kennis benutten voor advies en belangenbehartiging, et cetera.
Beoogde resultaten binnen het project:
Deelproject 2: Certificering ervaringsdeskundigen Werk en Participatie
Doel van dit deelproject is het opzetten en uitvoeren van een (duurzaam) certificeringssysteem voor ervaringsdeskundige coaches op naam. Dit wordt gerealiseerd door:
Voor meer informatie over dit deelproject: >>>
Beide deelprojecten zijn een samenwerking met:
Whiplash Stichting Nederland (WSN), ME/CVS-Stichting Nederland, Vereniging OPS Nederland (OPS), Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid (Steungroep), Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP), Q-uestion, Stichting voor mensen met Q-koorts, Reumapatiëntenbond, Multiple Sclerose Vereniging Nederland (MSVN), Fibromyalgie en Samenleving (FES) de Nationale Vereniging voor Fibromyalgie-patiënten, RSI-Vereniging, PAL, Nationale Vereniging van Sjögrenpatiënten (NVS), Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV), Vereniging van Mensen met Brandwonden.
Heeft u vragen over whiplash of over het lidmaatschap, neem dan contact met ons op.
Leden ontvangen waardevolle informatie en ondersteuning. En kunnen gebruikmaken van de ledenvoordelen.
Als vrijwilliger hoeft u zelf niet per se een whiplash te hebben. Iedereen die kennis en ervaring wil inbrengen is welkom.
Draagt u de Whiplash Stichting een warm hart toe? Steun ons dan via een donatie, de Vriendenloterij of met een gebruikte cartridge.